«Rydd opp i livet ditt» av A Chauran

Dette er tittelen på en bok som tar for seg rot på tre plan. Fysisk-, mentalt- og åndelig. En bok jeg ikke leste fra perm til perm, men jeg las det jeg følte traff meg og som jeg kan nyttiggjøre meg av. Det var mange sannheter om hvordan vi er som mennesker og lett å kjenne seg igjen i mye av det som forfatteren tar for seg.

Her kommer noen høydepunkter fra notatene mine.

Mange sliter med mye mentaltrot. Det er skravlingen i hodet ditt som ruger på tidligere feil, bekymringer for fremtiden, skuffelser og forventninger. Det er stress i hverdagen som må ryddes opp i for dette påvirker det fysiske rotet i hjemmet ditt.

»Men jeg vasket jo gulvet i går» sa mannen som skulle stelle hjemme… «Hvis jeg vasker det, blir det bare skittent igjen…»

Det er den grunnleggende sannheten om rengjøring og fjerning av rot. Det er en konstant aktivitet, en livsstil og husk at livet dreier seg om reisen, ikke målet.

……….

Sunn tilknytning — når barnet kan utforske verden uten foreldrene, men likevel søke tilflukt hos dem ved behov. Sunn tilknytning til omsorgspersoner er det viktigste et barn kan lære da lærer de evnen til å inngå dypere forhold når de vokser opp.

Et uheldig tilknytningsmønster kan resultere i at en prøver å detaljestyre andre mennesker og på,den måten skyver de fra seg samt knytter seg til gjenstander slik at de «holder deg fast».

Unngå negativitet hos deg selv ved å visualiser det du ønsker skal skje.

Vær god med deg selv og utnytt de ressurser du har tilgjengelig. Fysiske resurser kan være din gode helse, en hjelpende hånd fra andre mennesker eller økonomisk støtte. Mentale ressurser kan være styrke/utholdenhet i møte med motgang og troen på positive resultater.

Livet kan være krevende med familie, venner, forpliktelse, arbeid og lek. Dette skifter etter årstid, situasjon og fra dag til dag. Hvordan du har det påvirker hvordan du håndterer dette.

* rolig, pålitelig, lidenskapelig, fleksibel

* sutrete, engstelig, ubalansert, lite fleksibel

* deprimert, ensom, syk, uharmonisk, upålitelig

……….

Åndelig rot. Kjenner du dine åndelige verdier? Har du en tro — noe du holder kjært? Troen på vitenskapen, høyere makter eller «bare» at solen skal stå opp i morgen.

Finnansrådgiverns klassiske råd for økonomisk balanse: sparekonto – gjeld – daglige utgifter. Et bord med tre bein, og alle bena må være like lange. Det gjelder i livet generelt også. Oppnå balanse i det fysiske,  mentale og åndelige.

Maslows behovspyramide:

Fysiske behov: fysiologi, stabilitet og trygghet.

Mentale behov: kjærlighet, tilhørighet og selvaktelse.

Åndelige behov: selvrealisering.

……….

Å kvitte seg med rot har tre trinn:

Forenkle – rydd vekk gammel negativitet, vaner som ikke er gode, gjenstander som ikke tjener noen hensikt.

Harmonisere; bli vant til den nye normalen og ta avgjørelser.

Refleksjon; gransk din egen adferd og se nærmere på målene dine.

Dette er en syklus som gjentas og må vedlikeholdes.

………..

Fysisk rot – unngå at gjenstandene dine flyttes rundt fra sted til sted mens du prøver å bestemme deg for hva du skal gjør med dem. Bestem deg og få eventuelt gjenstanden ut av hus så raskt som mulig. Samsvarer verdiene dine med hva du ønsker å beholde?

Ser du noe du du ønsker å kjøpe? Sov på det, har du bruk for det? Når skal du bruke det og hvor skal du oppbevare det?

Inviter mennesker hjem til deg. Det fyller dine følelsesmessige og intellektuelle behov samt hjelper deg med å fjerne rot både fra bevissthet, kropp og ånd. Du blir også inspirert til å gjøre rent og rydde vekk rot i hjemmet ditt.

……….

Kroppen din – å rydde kroppen for rot er mye mer krevende enn å rydde i hjemmet ditt.

Forenkle: kalorier inn / kalorier ut.

Harmonisere: juster dietten, nyt maten, tygg lenge og lytt til metthetssignalene, ha orden på treningsrutiner, bevisttilstedeværelse og etterlengtet egentid, skap rom for søvn og ha en fornuftig leggetid.

Refleksjon – tid til ettertanke, for store skritt, for små skritt, for høye mål, feil mål? Er du der du vil være? Eventuelt start forfra ~> gjenta prosessen med forenkling, harmonisering og refleksjon…

……….

Rydd i mentalt rot. Fortid og fremtid. Har du tid til ettertanke. Gi deg selv tid til å slappe av. Kjedsomhet skaper kreativitet. Har du tid til overs for ustrukturert lek?!

Nærer du din egen negativitet? Er problemet uløselig, permanent eller utenfor din kontroll? Gi det ikke mer makt over livet ditt ved å henge deg opp i det verbalt og/eller mentalt. Konsentrer deg om positive tanker og få øynene opp for små gleder.

Hva er lykke? Lykke er et mål på din takknemmelighet over det du har … sett i relasjon til ønskene dine.

Bekymringer har ingen verdi og bekymring er derfor en nytteløs øvelse.

Du kan ikke kontrollere andres handlinger men du kan gå foran med et godt eksempel og vise vei og omtanke.

……….

Rot i forholdet? Smil, ta på hverandre, vær en aktiv lytter og still oppfølgingsspørsmål, ha blikkontakt, legg merke til det positive, gi ros og finn samhørigheten igjen.

……….

Åndelig rot? Hva er dine kjerne verdier? Overbevisninger som styrer dine valg. Har familien din noen felles grunnleggende verdier dere er enig om? Lag et familiemotto! Oppdag hensikten din/din plass etterhvert som tiden går, er du tilfreds med deg selv og ditt? Har du, eventuelt lag deg, noen ritualer som gir deg et rom fritt for hverdagens mentale rot? Finn fred i deg selv ved å ha et mantra du tar frem i pressede situasjoner «jeg kan velge fred i stede for dette…» Opptre rolig og avbalansert.

Finn troen. Ha tillit på at du har det du trenger og en tro på universets iboende positive natur, andre mennesker, deg selv og dine ressurser og/eller noe guddommelig,

……….

Barna

Har for mange fysiske leker og en timeplan med mange organiserte aktiviteter. La barna kjede seg og de lærer seg at det snart dukker opp noe samt at kreativiteten blir satt i sving.

La barna små krangle og løse sine egne problemer, det lærer de ferdigheter de kan bruke til å stille spørsmål og finne svar.

Ordenssans er ikke medfødt men må læres. En fin og lærerik «regel» er at når en ny leke kommer inn må en gammel leke gis bort og den nye leken må få en plass «å bo».

 

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.