Ny bok lest; Orden og system – Rydd opp hjemme

Lettlest bok av T. Hammersley med 123 tips til orden og system i alle husets rom. Fine illustrasjoner samt innlegg og bilder fra bloggere. Jeg skriv som vanlig notater og deler her noen «høydepunkter» fra boken samtidig som jeg supplerer med bilder og tanker fra mitt hjem og mine systemer.

Boken tar for seg kjøkkenet først. Gå gjennom maten du har. Fra krydderhylla til fryseren. Kast alt som er gammelt eller du vet du aldri vil bruke. Bruk løse kurver både i hyller, skuffer og kjøleskapet. Lett å ta frem hele «matgruppen» når du feks skal bake, finne en posemiddag eller smøre matpakkene.

Diverse til baking

Kryddekurvene

 Kjøleskapet med kurver

Aveskaff roteskuffen(e). Alt skal ha en fast plass.

Roteskuffen                             Liker denne utgaven av roteskuffen. Den bar små kurver og poser for ulike kategorier. På toppen står en kurv med ting som egentlig hører til ett annet sted i huset eller skal ut av huset. Akkurat nå skimtes hårbørste som skal ned på badet, men ble med opp i dag siden jentungen smatt ut badedøra før jeg rakk børste gjennomhåret… Et par bøker som skal leveres på biblioteket, en pose med bokstaver som har pause fra barnelekene, et nettbrett som «ligger ute» på gis bort. Har også en brevordner for innkommende post og papirer som må sorteres.

Rensk opp i redskapsskuffen, hvor mye er nok?

Samler du på oppskrifter? Lag en perm med plastlommer og skilleark.

…………

Neste stopp er inngangspartiet. Det skal slå an tonen for resten av huset og hilse deg og gjestene dine velkommen. Hold det ryddig ved å gi alt som hører til der en fast plass.

Sorter og lag et system som passer din familie.

……….

Stuen er gjerne et flerbruksrom og det kan lett bli mer kaos enn kos. Kvitt deg med alt du ikke liker eller bruker. Fjern ting som egentlig hører til i andre rom. Ha likt ved siden av likt og lær barna å legge på plass etter bruk.

……….

Soverommet skal være et sted for hvile. Rydd ut alt som ikke hører til der. Gi bort alt du ikke lengre trenger og rydd i det du ønsker å ta vare på. Sorter smykkene dine og brett tøyet i stående rader.

                                   Jeg har gått over til rulle å rulle tøyet og sette det ved siden av hverandre i stede for brettede og legge det i stabler. Funker veldig bra på kidza sitt hverdagstøy. De finner de lett frem hva de ønsker å ha på seg uten at det blir kaos fordi det selvfølgelig lå underst i bunken…

……….

Baderommet er avhengig av gode vaskerutiner. Kast rotet og bruk gjerne gjennomsiktige bokser til ulike kategorier som førstehjelpsutstyr, manikyr og pedikyr, tannstell, hårstell osv…

              Ørepynten min fester jeg på brett kjøpt på nett.

              Jentungens hårpynt fikk ta over mitt smykketre som jeg fikk i gave av kjæresten for mange år siden, men som har stått i et skap ubrukt nesten like lenge. Koselig å se det stå fremme og i bruk for det er både dekorativt, et godt minne og nyttig.

……….

Hjemmekontoret er avhengig av kontroll på innkommende papirer. Ha arkivsystem med feks permer eller arkivesker med hengemapper. Bruk kategorier som feks bank, lege, hus, bil, medlemskap osv.

Ha gjerne en «minnekasse» for barnas tegninger og andre ting du ønsker å ta vare på.

Hobbymateriell bør samles i bokser etter kategori. Garn, stoff, scrapbooking, malesakene osv. Kast det du ikke lengre bruker. Lag et system som passer deg.

………

Barnas leke rom. Kasser til ulike leker. Ikke for store for da blir det som ligger underst aldri tatt fram og lekt med. En eske med dine gamle smykker, skjerf og hatter er flott å ha til utkledning og rollelek. Lær barna å rydde opp hver kveld.

……….

Vaskerommet bør være ryddig og funksjonelt. Dekorer med hyggelige bilder og minner. Ha en boks for hittegods fra klesvasken.

                                                   Tøyvaskemiddel og hittegodsstasjonen som også benyttes til småtterier som «er på vei» til riktig hylle/boks/sted i huset.

                                 Det greie med et ikke alt for gjennomført vakkert vaskerom / bod er at en kan skå i en spiker der det trengs. Jeg har hent opp noe verktøy, samt en kurv med skrivesaker, saks, tommestokk og navnelapper til tøy.

……….

Loftet kan være en drøm. Bruk stødige plastkasser. Ha seksjoner for årlige høytider og feks sommeraktiviteter og vinteraktiviteter.

Husk å kutte ned for de som kommer etter deg. Behold kun det med høy sentimental verdi og gi det en god trygg lagringsplass.

Kast det som er ødelagt og gi bort det du ikke lengre bruker.

……….

Garasjen bør ha hyller og feks en gammel kommode. Ha ting i plastkasser eller store solide poser. Bruk glass til småting som skruer, spiker osv. Utnytt plassen under taket til ski. Del inn i kategorier som hageredskap, ferieutstyr, sportsutstyr, til sommer, til vinter, verktøy …

Lag gjerne et fast sted, ett siste stopp, for alt som er på vei ut av huset. Pant, glass og metall, ting som skal gis bort eller kastes.

……….

Oppsummert; KAN DU HÅNDTERE ALT DU EIER?

Når hjemmet er i orden er livet enklere å leve.

 

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.