Feng Shui

Jeg har lest boken Feng Shui av Zaihong Shen. Jeg må med en gang innrømme at jeg ikke leste boken fra perm til perm, men plukket ut de kapitler som interesserte meg.

Feng Shui betyr «bygging av hell», det hellet man får ved å tappe av jordens energi (chi).  Hell kan i denne sammenheng sees på som «sjanse». Hvilke sjanser får vi? Hvilke sjanser griper vi / slår vi til på og hvilke lar vi passere?

Det er så befriende å lese at dette kommer av sunn fornuft. Det viktigste var tilgang på ly for vinden og rennende vann. Det basalbehovet ligger jo til grunn for alt enda, men vi har skapt oss veldig mange flere behov på veien…

Jeg må bare sitere en kollega som bruker å sitere meg «Jeg husker du sa; ska’n ikkje bærre bu i lag og ha det godt i lag?» Og sånn er nå jeg da, må en ha så himla høye mål? En helt vanlig hverdag der vi rekker sitte rundt frokostbordet noen minutter før vi skal avsted til barnehage og jobb, en dag på jobb der en føler en har bidratt med noe fornuftig til fellesskapet, en ettermiddag der leke med barna tar opp mesteparten av tiden men også litt tid til å stelle i huset, slappe av og roe ned før natten. Der jeg befinner meg nå i livet er dette måloppnåelse i mine øyne.

Feng Shui er opptatt av harmoni og balanse. Hjemmet skal være gunstig/fordelaktig for akkurat deg og din families behov, bygningen bør passe inn i omgivelsene/landskapets og ha innredning som er passende rommenes utforming og funksjon.

Jeg syns det er litt godt at en kan si at det er skjebnen som rår, men at en på en måte kan prøve å legge til rette for seg og alle rundt slik at en oppnår mest mulig hell. Vi ønsker selvfølgelig å ha det bra/godt og vi gjør alt vi kan for å oppnå det. I denne sammenheng kommer jeg på noe Anja Hammerseng Edin snakket om på et foredrag. Vi ønsker å ha det bra, men de fleste av oss skal bare … først for da blir det så bra! Vi må huske å ha det bra nå sa hun. Akkurat nå! Det er jo ikke sikkert det blir bra selv etter at vi har gjort det som vi tenkte måtte til først. Yes, vi nådde målet vårt! Antiklimaks, veldig kortvarig lykke? Hva nå? Må en finne ett nytt mål for å oppnå ny lykke/få det bra/ ha det bra…  Og så kan det hende skjebnen kommer å blander seg inn i planen vår og det kan være bra, men kan også være veldig ille.

«Livet er det som skjer mens du planlegger noe annet» sitat John Lennon

«Lev hvert minutt, hver time du er til. Ha glede i ditt hjerte, la det vises i ditt smil. Mye blir borte og endres med tiden, men livet er nå, ikke siden»

Vel, tilbake til Feng Shui og boligen.

Dette med speil var litt rart å lese, for hvis dere legger merke til bildene fra første blogg dag så hadde jeg et speil i inngangspartiet vårt. Det var plasser sånn at med en gang en åpnet inngangsdøren så hang speilet på veggen rett fram. Når jeg skulle rydde opp i gangen så tok jeg ned dette speilet, og så leser jeg nå at speil som vender mot en dør reflekterer uheldig chi tilbake inn i rommet. Godt jeg har blitt kvitt det da!

Om soverom sier Feng Shui at sengen skal være plassert så en ser inngangsdøren til soverommet når en ligger der. Hodegjerdet mot veggen gir trygg chi. Nattbord bør være lavere en madrassen for å oppnå god flyt av chi. Overfylte skap og rot holder på dårlig chi.

Feng Shui omtaler kjøkkenet som det viktigste rommet i boligen. Det representerer helse og velstand.  Hold det ryddig og rent, ha godt lys og bruk lyse farger. Det gir trygghet for kokken som da kan forvandle råvarene til nærende måltider som igjen gir god helse.

Ellers sier Feng Shui at et stort hus med få beboere ikke er gunstig fordi det da skapes for lite energi til å fylle huset med god chi. En kan bøte på dette med å skaffe seg kjæledyr. Et middelstort hus med mange beboere er gunstig for da fyller en huset med positiv chi og det er mindre plass for «onde ånder».

Om hagen sier Feng Shui at en bør ha dekorplanter med ulike blader (lysegrønn / mørkegrønn / runde / smale / ovale / blanke / fløyelsmyke), at en bør ha en samling vakre steiner i ulike størrelser (balanserer chi), stier som slynger seg gir lykkebringende chi som tar seg god tid, vannelement / vann som renner er livgivende og tilfører positiv chi, broer hjelper chi med å flyte fritt, et dekk med overbygg bringer naturen og menneskene sammen samt beskytter mot både regn og sol.

For å «oppnå» Feng Shui gjelder det å ha et øye for og kunnskap om proposjoner, balanse, variasjon, visuell flyt og harmoni.

Og så kom jeg over denne setningen;

En plass for alt, og alt på sin plass.

De ordene skal opp på Moodboardet mitt!

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.